Duiken in Kroatië

Duiken is in Kroatië een van de populairste watersporten. Hoewel de Adriatische Zee geen tropische zee is bevindt zich onder het blauwe oppervlak een prachtige onderwaterwereld. Goed zicht en een grote diversiteit aan onderwaterflora en -fauna maken de Kroatische kust een prachtige bestemming voor duikers. 

Waar kan je mooi duiken in Kroatië? 

Met meer dan 6000 km kustlijn en meer dan 1000 eilanden heeft Kroatië ontelbare duikspots. Een aantal goede duiklocaties in Kroatië:
– Wrak van Baron Gautsch – nabij Rovinj
– Nationaal Park Brijuni
– Grotten van Premuda – eiland Pag
– Eiland Rasip – Nationaal Park Kornati
– Blauwe Grot – eiland Vis
– Eiland Mljet
– Vodnjan Rif – Pakleni Eilanden
– Wrak van SS Tomislav – Eiland Lokrum

Voor mensen met een passie voor de onderwaterwereld is Kroatië een prachtige bestemming voor een duikvakantie.

Wrakduiken in Kroatië

Liefhebbers van wrakduiken kunnen in Kroatië antieke zeilboten, wrakken van oorlogsschepen en andere scheepswrakken zien. Allen bewoond door ontelbare vissen en koraalriffen zijn het prachtige duikspots voor wrakduiken. 

Mag je overal in Kroatië duiken? 

Duiken is in Kroatië op de meeste plaatsen toegestaan, behalve op plekken waar een verbod geldt. Dit zijn militaire gebieden, gebieden met druk scheepsverkeer en een aantal nationale parken en natuurgebieden. De duikcentra ter plaatse zijn goed op de hoogte van de locaties waar een duikverbod geldt, hier kan je altijd informeren. 

Gebieden waarvoor speciale toestemming nodig is om te duiken zijn: NP KornatiNP MljetNP BrijuniVis, Bisevo, Svetac, Brisnik, Susac, Kopiste, Lastovo, Donji Skoji, Vrhovnjaci en Palagruza. Duiktochten in de nationale parken gebeuren georganiseerd. Deze georganiseerde duiken worden verzorgd door duikcentra in de omgeving, die tevens de speciale toestemming aanvragen voor deze duiken.

Duikvergunning Kroatië

Voor het duiken in Kroatië moet men in het bezit zijn van een duikvergunning. Deze duikvergunning kan je verkrijgen bij een duikcentrum of een bevoegd VVV- kantoor. De vergunning is persoonsgebonden, een jaar geldig en de kosten hiervoor zijn rond de 100 kuna (ongeveer 15 euro).

Duikschool in Kroatië

Duiken is in Kroatië populair en het aanbod van duikscholen in Kroatië is heel groot, wat de keus van een bestemming kan bemoeilijken. De website Hrvatsko Podmorje (Kroatische onderwaterwereld) heeft een overzicht van 150 duikscholen in Kroatië.

Plaats een reactie