Excursies in Kroatië

Kroatië telt heel veel monumenten en nationale parken die het bezichtigen meer dan waard zijn, maar daarnaast zijn er ook een heel aantal minder bekende excursiemogelijkheden. Hieronder staat een aantal minder bekende excursiemogelijkheden, die zeker de moeite waard zijn.

Istrië en Kvarner

Hieronder vind je de mogelijke excursies in de regio’s Istrië en Kvarner.

Limski kanaal

Tussen Vrsar en Losinj bevindt zich een geologisch fenomeen, een 10km lang 600m breed canyon met kliffen die tot 150m uit de zee rijzen. Hier worden mossels en oesters gekweekt en een bezoek aan een restaurant in de buurt is een aanrader voor iedere fijnproever.

Motovunska bosgebied

Het binnenland van Istrië is bekend om haar paddenstoelen en wild. In het Motovun bos is de grootste truffel ooit gevonden (Guinness Book of Records). Het bos bevindt zich in de Mirna rivier vallei in de buurt van de Middeleeuwse steden op de bergen.

Ucka

Ucka, de hoogste berg van Istrië is bedekt met een bos en aromatische en medicinale kruiden. Vanaf de top van de berg kan men genieten van een prachtig uitzicht over de eilanden in Istrië en Kvarner.

Lubenice

Op een 378m hoge rots, met een uitzicht op de open zee bevindt Lubenice zich. Een prehistorische nederzetting met een sprookjesachtige sfeer waar ieder jaar culturele evenementen worden georganiseerd, gelegen op het eiland Cres.

Noord Dalmatië

Hieronder vind je de mogelijke excursies in het noorden van Dalmatië.

Het Mir meer

Op het eiland Dugi Otok, in het gebied van het Telascica natuurpark, 146m boven zeespiegel bevindt zich het zoutwatermeer Mir. De Telascica baai wordt gezien als een van de mooiste van de Adriatische kust. Tevens is er een uitkijkpunt over de schitterende baai.

Velebit botanische tuinen

Aan de voet van de Zavizan berg, op een hoogte van 1480m bevindt zich een botanische tuin van 30ha. Naast dichte bossen en ruime weides kan men zeldzame autonome planten van Velebit bezichtigen.

Zrmanja rivier

De stroomversnellingen van Zrmanja zijn ontdekt door kajak- en raften liefhebbers. De rivier met zijn 69 km lengte vloeit door een mooi groen landschap, waarvan het gedeelte bij Obrovac het mooist is. Een van de schoonheden van de rivier zijn de 27m hoge watervallen.

Cerovacke grotten

Op de hellingen van Zuid- Velebit bevind zich het natuurlijke monument bestaande uit 2 grotten, de Cerovacke grotten.Donja (onderste) grot in verkend tot een diepte van 2000m. De Gornja (bovenste) grot is kleiner in omvang, maar hier bevindt zich de zogenaamde “Kamer van witte kristallen” die versierd is met prachtige stalagmieten en stalactieten.

Centraal Dalmatië

Hieronder vind je de mogelijke excursies in het centrum van Dalmatië.

Cetina rivier canyon

De 100km lange Cetina is de rivier met het meeste water in Dalmatië, waarvan de monding zich bij de oude stad Omis bevindt. De rivier heeft een prachtig canyon gevormd met watervallen (Gubavica). Er zijn verschillende excursiemogelijkheden omtrent de rivier, van wandelen tot raften.

Malacologisch museum in Makarska

Het museum bevindt zich in een klooster van de Franciscus orde en biedt plaats aan de grootste collectie van schelpen en slakken in de wereld. Daarnaast is er een expositie van zeldzame fossielen uit het Middellandse Zeegebied.

Crveno en Modro meren

Deze (rode en blauwe) meren zijn hydrologisch en geologisch fenomeen in de Imotski regio. In het 70m diepe Modro meer (800x500m) is zwemmen in de zomer toegestaan. Het naburige Crveno meer is een gigantische waterbron, met een diameter van 2000m en een diepte van 500m. Men kan niet bij het meer komen, aangezien het meer omringd is door steile rode rotsen die zorgen voor een schitterend panorama.

Zuid Dalmatië

Hieronder vind je de mogelijke excursies in het zuiden van Dalmatië.

Veliko en Malo meren

Op het eiland Mljet, waarvan het westelijke deel tot nationaal park is uitgeroepen, bevinden zich in de baai van Soline het Grote en Kleine meer. Op het 46m diepe Veliko meer bevindt zich het eilandje Sv. Marija met daarop een Benedictijns klooster. De watertemperatuur van het Malo meer is tot 4C warmer dan het zeewater.

Ston muren

De 14eeuwse verdedigingsmuren worden dankzij hun monumentale waarde nog steeds “de Europese muur van China” genoemd. Deze muren omcirkelen het stadje Ston, dat al in 1581 een water- en rioleringsnetwerk had.

Lokrum

Lokrum behoort tot de mooiste eilanden van het archipel van Dubrovnik, vroeger was het ook de zomerverblijfplaats van Maximillian von Habsburg. Het eiland is bedekt met Mediterrane vegetatie, magnolia’s, agaves en palmbomen. Door de verscheidenheid aan vegetatie en de schoonheid ervan is het eiland uitgeroepen tot een park van speciale reserve van vegetatie.

Plaats een reactie